Recension av Fokuslån

Lånebelopp
10 000 - 75 000 kr.
Ränta från
9,84 %
Svarstid
I dag
Ifall du ansöker nu
Dina fördelar med att låna från FokusLån
Välj ränte- och betalningsfri period
Låna upp till 75 000 kronor när det passar dig
Betala tillbaka när det passar dig
Exempel: Om du lånar 20 000:- i 72 månader så betalar du 513:-/mån (administrationsavgift tillkommer: 19:-/mån vid autogiro, annars 39:-/mån). Totalt betalar du 38 245:-, baserat på ränta 21,60%, effektiv ränta 27,35% (2017-01-04), uppläggningsavgift 595:- (som läggs till lånet) och autogiro. Räntan är fast och sätts individuellt efter kreditprövning: 9,84-21,60%.

Sammanfattning av Fokuslån

Fokuslån är en del av Thorn-koncernen som är ledande inom Svensk långivning. Du får möjligheten att låna upp till 75 000 kr och kan välja att börja lånet med en 90-dagars ränte- och avgiftsfri period. Deras låga ränta och goda lånevillkor har gjort detta till en välförtjänt kundfavorit.

Fördelar Fördelar med Fokuslån

 • + Ränte- och avgiftsfri period upp till 90 dagar
 • + Enkel och snabb ansökan
 • + Bra kundservice (även på helger)

Krav Krav för ansökan

 • Över 20 år och folkbokförd i Sverige med en årsinkomst över 100 000 kr

Ulemper Nackdelar med Fokuslån

 • Mindre lånebelopp jämfört med vissa andra långivare (10 000 till 75 000kr)
Fokuslån

"Fokuslån låter dig starta ditt lån med 90 dagar utan någon ränta eller avgifter. Vilket är en väldigt stor fördel jämfört med de flesta långivare. Förutom detta så erbjuds du även en låg ränta och goda lånevillkor vilket gör Fokuslån till ett väldigt bra alternativ för dig som är ute efter ett privatlån."

Anna Larsson, Finansexpert

Vad är Fokuslån?

 • Fokuslån - I samarbete med Thorn Svenska AB
 • Box 1315, 171 25 Solna
 • Org nr. 556136-8480
 • Telefonnummer: 020-24 24 24
 • E-Mail: fokuslan@fokuslan.se

Fokuslån lanserades i Sverige i September 2016 och ingår i Thorn-koncernen tillsammans med andra långivare såsom Klicklån, Leasy, och Thorn. Fokuslån finns sedan tidigare i Danmark där det rankas som det tredje mest populära lånet (moneybanker.com/dk). Trots sin korta närvaro på svenska marknaden är Fokuslån redan ansedda som en ledande långivare på grund av sina goda kontakter från huvudbolaget. Kreditgivaren för Fokuslån samt de andra varumärkena i koncernen är Thorn Svenska AB. Thorn ägs i sin tur av Danska 3C Retail A/S som är ett multinationellt företag med över 900 anställda. Att ha ett stort företag bakom sig innebär att Fokuslån kan dra ner på många administrativa kostnader vilket innebär lägre ränta för dig som kund. Fokuslån är registrerade hos Finansinspektionen och du kan därför vara säker på att det är ett pålitligt företag. Kraven för långivare i Sverige är betydligt striktare än många andra länder för att förhindra dig som kund att hamna i ekonomiska bekymmer.


Hur lånar man?

Ansökan görs enkelt på Fokuslåns hemsida och tar endast några minuter. Du fyller ditt lånebelopp och återbetalningstid och får en direkt översikt över dina kostnader och en uppskattning på hur mycket din månadskostnad kommer vara. Dock så kan detta ändras lite och fastställs först efter att en kreditupplysning har gjorts. Nästa steg är att fylla i dina personuppgifter samt om du vill inleda lånet med en avbetalningsfri period. Efter att allting är ifyllt och du har läst igenom lånevillkoren så skickar du iväg din ansökan.

Efter ansökan så går det snabbt. Det ställs inga krav på vad lånet ska användas till, och du behöver heller inte någon säkerhet. Om du godkänns så är pengarna inne på ditt konto redan samma dag eller senast vardagen efter. Efter att ha blivit godkänd så kan lånet tecknas antingen via BankID eller pappersavtal som skickas hem till dig. Signerar du avtalet före klockan 11:00 på en vardag så har du pengarna på ditt konto redan samma dag, om det är efter klockan 11:00 så blir det dock vardagen efter. Själva ansökan är inte bindande och du behöver inte ta lånet som du blir erbjuden. Utöver detta så har du också ångerrätt upp till 14 dagar där långivaren betalar tillbaka alla kostnader ifall du skulle säga upp ditt lån. Fokuslån erbjuder kundtjänst via e-mail eller telefon om du har några frågor, och har öppet på vardagar samt lördagar. Kundservicen erbjuds i samarbete med andra företag inom Thorn-koncernen så de har lång erfarenhet och expertis.


Vilka krav finns det för att låna?

Grundkraven för att ansöka om lån hos Fokuslån är följande:

 • Årsinkomst över 100 000 kr
 • Över 20 år gammal
 • Inga betalningsanmärkningar eller obetalda skulder hos Kronofogden
 • Du måste ha en fast adress och vara folkbokförd i Sverige

Hur mycket kan man låna?

Fokuslån erbjuder lån i kategorin Blanco-lån, dvs mindre lån utan säkerhet. Lånemängden ligger på mellan 10 000 och 75 000kr vilket är lägre än hos vissa andra långivare, men om du är ute efter ett mindre lån så är Fokuslån ett utmärkt val. Eftersom du inte behöver lämna någon säkerhet för lånet så innebär detta en högre risk för banken jämfört med t.ex huslån. Detta innebär att räntan är en bit högre. Räntan bestäms först efter en kreditprövning och ligger mellan 16,80%-21,60%, utöver det så tillkommer även en administrationsavgift mellan 19-39kr/mån och en uppläggningsavgift på 495kr.

Återbetalningsperioden är mellan 12-80 månader och återbetalningen görs via autogiro. En av de största fördelarna med Fokuslån är att du kan påbörja ditt lån med en ränte- och betalningsfri period i upp till 90 dagar vilket gör detta till ett av de mest populära lånen på marknaden. Du kan själv välja att betala tillbaka delar av, eller hela, lånet när du vill. På så sätt så kan du minska återbetalningstiden avsevärt om du till exempel får ett mer välbetalt jobb. Den normala räntan är annars fast vilket gör det enkelt att räkna med i din månatliga budget.

På hemsidan så finns alla villkor skrivna på ett relativt kortfattat och lättförstått sätt som går igenom kundens alla rättigheter och skyldigheter. Avtalet är i enlighet med ”Standardiserad europeisk konsumentkreditinformation”. Fokuslån är transparenta igenom hela processen och det finns inga dolda avgifter. Det framkommer även att kunden har rätt till två avgiftsfria månader förutom de första 90 dagarna. Detta måste dock meddelas till Fokuslån senast den 5:e dagen i den månaden som skall vara avgiftsfri. Dessa två avgiftsfria månader får dock inte vara under samma kalenderår. Du som låntagare har även en ångerrätt på 14 dagar och om lånet avslutas inom denna tid så återbetalas låneavgifterna av Fokuslåns kreditgivare (Thorn Svenska AB).


Vad säger andra om Fokuslån?

Eftersom Fokuslån nyligen lanserades i Sverige så finns det få recensioner och användarbetyg. Men om man kollar på betyg från användare i Danmark så är dessa väldigt höga och Fokuslån rankas som det tredje mest populära lånet på Moneybanker.dk. En annan jämförelsesida, Justmoney.dk, ger Fokuslån 4,9/5 från 376 användare på grund av deras låga räntor och bra lånevillkor. Eftersom Fokuslån är del av Thorn-koncernen så används deras kundservice som anses vara väldigt bra och professionell. De svenska recensionerna som finns av Fokuslån är överlag positiva. Sverigekredit ger dem 85/100 i betyg där just trygghet, villkor och service anses vara utmärkt. Andelen godkända ansökningar får lite lägre betyg men detta beror troligtvis på att de är måna om att enbart ge ut lån som de vet kan betalas tillbaka. Med sin långa erfarenhet från sitt huvudföretag och goda omdömen förväntar vi oss att Fokuslån kommer att bli en av ledarna inom branschen.


Skuldsanering eller refinansiering

Det finns hjälp att hämta om det blivit för många lån och betalningsanmärkningar. Genom en refinansiering av dina lån kan du samla flera lån till ett stort lån som ofta ger dig lägre räntekostnader. Vi har jämfört flera långivare som erbjuder samlingslån och de högsta beloppen ligger kring 350 000 kr till 500 000 kr.

Har du däremot redan ett skuldsaldo hos Kronofogden är det oftast inte möjligt att längre samla dina lån. Då är ett annat alternativ skuldsanering. Detta innebär att du får en återbetalningsplan av Kronofogden där det ställs stränga krav på hur du spenderar din inkomst. Efter denna återbetalningsplanen är avklarad är du helt skuldfri.

Är du i behov av en skuldsanering ska du kontakta Kronofogden. Kom dock ihåg att detta bara är en sista utväg om du verkligen inte klarar av att betala tillbaka dina nuvarande skulder. Om du bara är i behov av att sänka dina räntekostnader på lån du har för tillfället kan du istället använda dig av ett samlingslån.


Jämför de billigaste lånen online

MastercardVISASSLSverige
Låna pengar online
5 stjerner
5 av 5 baserat på 12 omdömen
Bedöm Klickfinans.se