Recension av Sparlån

Sammanfattning av Sparlån

Sparlån är en av Sveriges mest populära tjänster för lån mellan privatpersoner, även kallat P2P lån. Du har möjligheten att både låna pengar, mellan 5 000 kr och 300 000 kr, och låna ut till andra privatpersoner. Du har samma säkerhet som hos ett traditionellt banklån men din ränta är lägre än för många andra långivare.


Fördelar Fördelar med Sparlån

  • + God kundservice
  • + Effektiv ränta från 4,8%
  • + Möjlighet till att även låna ut pengar till andra

Krav Krav för ansökan

  • Över 20 år och folkbokförd i Sverige med en fast årsinkomst

Ulemper Nackdelar med Sparlån

  • Kan vara svårt att hitta personer som är intresserade att låna ut pengar till lån med låg avkastning
Sparlån

"Sparlån är en ledande långivare inom P2P-lending. Något som många anser vara framtiden för långivning. Du erbjuds lån upp till 300 000 kr med låg ränta och kan även låna ut till andra personer."

Anna Larsson, Finansexpert

Vad är Sparlån?

Sparlån är en låneplatform inom P2P (peer-to-peer), som erbjuder lån mellan privatpersoner. De är tillsammans med Lendify banbrytande inom denna låneformen i Sverige. Många anser att detta är framtiden inom långivning, och de har fått stor uppmärksamhet i media. Det finns dock fortfarande vissa nackdelar med denna formen av långivning. Det kan vara svårt att hitta andra privatpersoner som är villiga att låna ut till lån med låg avkastning. Det är alltså inte Sparlån själva som lånar ut pengar utan de erbjuder enbart en platform för lån mellan privatpersoner.


Hur lånar man?

Själva låneansökan sker online på Sparlåns hemsida. Du bestämmer dig för hur stort lån du vill ta, din återbetalningstid, samt relevanta personupplysningar. Efter detta så läggs din ansökan upp på deras låneplatform och andra personer kan välja att finansiera ditt lån. Normalt så tar det 24 timmar men i vissa fall kan det ta upp till några dagar. Detta händer ibland för lån med låg avkastning och lång återbetalningstid, vilket är en av nackdelarna med den här lånetypen jämfört med vanliga privatlån från en bank. Det tas även en kreditupplysning från UC för att se till så att din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga är god så att långivarna är skyddade. Vid ansökan får du en riskprofil som avgör hur hög risk du innebär för långivarna, vilket även avgör vilken ränta du får. Blir ditt lån finansierat så skriver du under avtalet med BankID och pengarna förs över till ditt konto inom några arbetsdagar.


Vilka krav finns det för att låna?

Grundkraven för att ansöka om lån hos Sparlån är följande:

  • Fast årsinkomst
  • Över 20 år gammal
  • Inga obetalda skulder hos Kronofogden

Dessa krav är relativt normala för privatlån. Detta är dock enbart grundkraven för att ansöka. Desto bättre kreditvärdighet och årsinkomst du har desto större chans att folk kommer investera i ditt lån. När du ansöker så tas en kreditupplysning från UC vilket sedan används för att låta finansiärerna få en bra överblick över din ekonomi och återbetalningsförmåga.


Hur mycket kan man låna?

Sparlån ger dig möjligheten att låna mellan 5 000 kr till 300 000 kr med en återbetalningstid mellan 6 månader till 10 år. Du kan själv bestämma vad du använder lånet till utan att behöva lämna någon säkerhet. Själva effektiva räntan börjar på 4,8% och bestäms efter att en kreditupplysning från UC har gjorts. Denna kreditupplysningen bestämmer vilken riskgrupp du hamnar i, vilket avgör din ränta och chans att bli matchad med långivare.


Vad säger andra om Sparlån?

P2P-lending är fortfarande ej vanlig trots att den växer väldigt snabbt i popularitet. Sparlån arbetar aktivt med att både marknadsföra sin tjänst för långivare och låntagare. De recensioner som finns i nuläget är generellt positiva. Detta gäller både från privatpersoner och andra recensionssidor. Har du god kreditvärdighet så kan räntan ofta bli betydligt lägre än om du hade lånat hos en traditionell bank eller långivare. Det är alltså ett bra alternativ att låna pengar genom Sparlån om du har god kreditvärdighet och ekonomi men annars kan du behöva se över andra möjligheter. Själva ansökan är dock kostnadsfri så det skadar inte att ansöka om lån - blir du beviljad så har du goda chanser att få en väldigt låg ränta.


Skuldsanering eller refinansiering

Det finns hjälp att hämta om det blivit för många lån och betalningsanmärkningar. Genom en refinansiering av dina lån kan du samla flera lån till ett stort lån som ofta ger dig lägre räntekostnader. Vi har jämfört flera långivare som erbjuder samlingslån och de högsta beloppen ligger kring 350 000 kr till 500 000 kr.

Har du däremot redan ett skuldsaldo hos Kronofogden är det oftast inte möjligt att längre samla dina lån. Då är ett annat alternativ skuldsanering. Detta innebär att du får en återbetalningsplan av Kronofogden där det ställs stränga krav på hur du spenderar din inkomst. Efter denna återbetalningsplanen är avklarad är du helt skuldfri.

Är du i behov av en skuldsanering ska du kontakta Kronofogden. Kom dock ihåg att detta bara är en sista utväg om du verkligen inte klarar av att betala tillbaka dina nuvarande skulder. Om du bara är i behov av att sänka dina räntekostnader på lån du har för tillfället kan du istället använda dig av ett samlingslån.


Jämför de billigaste lånen online

MastercardVISASSLSverige
Låna pengar online
5 stjerner
5 av 5 baserat på 12 omdömen
Bedöm Klickfinans.se